מחקר בצרכנות מצא כי אנו מקדישים בממוצע 60 שניות לבחירת מוצר חדש ברשתות המזון. אחרי שכבר קנינו את המוצר ונחשפנו אליו, אנו מקדישים אפילו פחות זמן כדי להחליט האם להכניס אותו שנית לעגלת הקניות שלנו. חברות המזון מקדישות הרבה זמן ומחשבה (וכמובן כסף) בבחירת הכיתוב על גבי האריזה. מהם המסרים אשר גורמים לנו לקנות את המוצר? מה חשוב לדעת, לפני שמכניסים את האוכל לעגלת הקניות? יתרונות הסימון התזונתי: מאפשר תכנון של התפריט היומי - הידיעה מהו הרכב רכיבי התזונה במוצר מסוים תאפשר שילובו המושכל עם יתר מוצרי המזון הנאכלים במשך היום. מאפשר השוואה בין מוצרי מזון דומים - הסימון התזונתי מתייחס ל- 100 גר' מזון ובכך מאפשר השוואה בין כמויות רכיבי תזונה זהים במוצרים שונים. לדוגמא: השוואה של כמות השומן במוצרים שונים תאפשר לצרכן לבחור את המוצר המתאים לו ביותר. מאפשר התאמת מוצרי מזון למצבו הבריאותי של הצרכן - אם קיימת מגבלה תזונתית, לדוגמה מגבלה בצריכת נתרן, אפשר לבחור מוצר מזון המכיל כמות נתרן המתאימה למגבלה. מזון דל ב... חשוב לדעת: ללא - המוצר אינו מכיל את החומר המצוין מלכתחילה. נטול - הוציאו את החומר מהמוצר בתהליך הייצור. מופחת/ לייט/ קל - מכיל עד 2/3 מהמרכיב הנדון לעומת המזון המקביל התקני, למשל מבחינת ערך קלורי, תכולת כולסטרול, או תכולת שומן (או עד 1/4 מבחינת תכולת נתרן). מזון מוצק דל קלוריות יכיל לא יותר מ - 40 קלוריות ב - 100 גרם מזון. משקה קל דל קלוריות יכיל לא יותר מ - 20 קלוריות ל - 100 מ"ל משקה או 200 קלוריות בליטר משקה. דל כולסטרול - מכיל לא יותר מ - 30 מ"ג כולסטרול ל - 100 גרם מזון. מזון ללא כולסטרול מכיל עד 2.5 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון. דל מלח (דל נתרן) - מכיל לא יותר מ - 100 מ"ג נתרן ל - 100 גרם מזון. מזון מופחת נתרן - מכיל כמות נתרן מופחתת ב- 25% ממזון מקביל. דל שומן - מכיל לא יותר מ -2 גרם שומן ל - 100 גרם מזון. "אינו מכיל גלוטן" – המוצר אינו מכיל דגנים ומוצרים של חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. ללא תוספת סוכר – אינו מכיל תוספת של סוכר, אך מרכיביו הטבעיים של המוצר עלולים להכיל סוכר. טבעי - מותר לסמן מזון במילה 'טבעי' רק אם אין בו תוספת רכיבים ולא עבר תהליך זולת אלה המותרים בתקן, כגון קירור, הקפאה, כבישה, אפייה. אם המוצר מכיל רק כמה רכיבים טבעיים, אסור לסמנו במילה 'טבעי', אלא ניתן לסמנו בכינוי 'מרכיבים טבעיים'.אם במוצר יש רכיב שאינו טבעי, אסור לסמנו במילה 'טבעי', או בכינוי 'רכיבים טבעיים', אבל מותר לציין ברשימת הרכיבים שלו את המילה 'טבעי' לכל רכיב שהוא רכיב טבעי. הכמות הכתובה לעומת הכמות שאנו אוכלים בפועל: שימו לב, הסימון תזונתי מבטא את הערכים התזונתיים ל-100 גרם של המוצר. לעיתים נמצא מידע נוסף לגבי כמות אחרת כגון התייחסות לתוכן השקית כולה, או ל-30 גרם מוצר (כמו בדגני בוקר). לפעמים, הכמות שאותה אנו אוכלים בפועל מכילה הרבה יותר קלוריות ורכיבים נוספים מהכמות המצויינת על האריזה. דוגמאות לשמות נוספים לסוכר ברכיבי המזון: פרוקטוז - סוכר פירות, נמצא בפירות, דבש משקאות ויוגורט דקסטרוז - הכינוי הנפוץ ביותר לגלוקוז (חד סוכר) בתעשיית המזון. דקסטרין - עמילן המשמש כחומר מסמיך ומייצב בתעשיית המזון. ממתיקים אלכוהוליים - סורביטול, מניטול, קסיליטול, אריתריטול, איזומלט, לקטיטול ומלטיטול. הם בעלי ערך תזונתי מופחת, נספגים חלקית בגופינו ולכן מספקים פחות קלוריות מהסוכר, בין 2-2.5 קק"ל לגרם, לעומת הסוכר, 4 קק"ל לגרם. סירופ תירס - עשיר בפרוקטוז מופק מקני סוכר באמצעות תהליכים כימיים, איננו זהה מבחינה כימית לסוכר הלבן. דוגמאות לשמות נוספים לשומן ברכיבי המזון: הנחיות נוספות וסיכום: חשוב להבדיל בין ערכים קלורים ל-100 גרם לבין משקל המנה שלנו, מומלץ בחום להחזיק בכל מטבח משקל מזון דיגטלי. השתדלו להעדיף מוצרי מזון זהים, למשל גבינה 5% של היצרן המכיל הכי פחות נתרן (מלח), תופתעו לגלות הבדלים גדולים בין תנובה, טרה ויתר החברות טבעי, ללא תוספת סוכר , הגדרות אשר גורמות לנו לחשוב שהמוצרים דלי קלוריות, דלי פחמימות ודלי סוכרים, לא כך הדבר.. עוגיות ללא תוספת סוכר מכילות כמויות גדולות של קמח (פחמימה) ושומן.. לעיתים הפרסום על אריזת המוצר בא ע"מ לטשטש רכיבי תזונה אחרים ופחות טובים הנמצאים במוצר, כיתוב גדול "ללא כולסטרול" לדוג' לא מעיד על מוצר בריא מתחת או מעל לתויות המזון, כתוב "רכיבים":, חשוב לדעת שסדר הופעת הרכיבים מופיע על סמך כמותם במוצר, כלומר מוצר אשר כתוב בו לאחר המילה רכיבים את המילה "סוכר" מכיל ברובו, סוכר. העדיפו תמיד, בעבור מוצרים זהים של חברות מתחרות, מזונות המכילים כמות גבוהה יותר של חלבונים ל-100 גרם. צאו מהשבלוניות, הקדישו לקניות עוד כמה רגעים ואולי תופתעו שמוצרי מזון אותם אתם רגילים לצרוך לא בהכרח הבריאים ביותר עבורכם ועבור משפחותיכם. מיכל ועמרי